شابلون چیست؟
شابلون چیست؟
جهت مشاهده لیست قیمت ساک دستی پارچه ای چاپ آنتیک کلیک کنید
همچنین جهت مشاهده لیست نایلون خام و چاپدار شرکت چاپ آنتیک روی کلمه چاپ نایلون کلیک کنید
شابلون چهار چوب چوبی یا فلزی است که برای چاپ سیلک مورد استفاده قرار می گیرد .
معمولا شابلون ها را از جنس چوب می سازند که به خاطر سبک بودن وزن و قیمت ارزان تر مورد توجه قرار می گیرد .
درون این شابلون توری چاپ قرار می گیرد که در بازار دو نوع سوییسی و ژاپنی آن موجود می باشد . نوع سوییسی دارای کیفیت بالاتر و قیمت بالاتری است اما جنس ژاپنی آن هم کیفیت بالایی دارد و می توان از آن استقاده کرد .
توری چاپ را توسط منگنه به چارچوب وصل میکنند و در هنگام اتصال یا با دست یا گیره خوب توری را می کشند که سطح بدون خمیدگی داشته باشیم.
توری ها یا مش ها با اندازه های مختلف طوری در بازار وجود دارد که انتخاب مش صحیح در چاپ اهمیت زیادی دارد اگر با رنگ pvc چاپ می زنید برای رنگ های معمولی از توری 77 و اگر با رنگ طلایی و نقره ای چاپ می زنید با توری 55 بهترین چاپ به دست می آید .
اگر از رنگ اورینت استفاده می کنید مش توری باید پایین باشد از 44 به پایین مناسب چاپ با رنگ اورینت می باشد.
پس از اتصال توری نوبت به ظاهر کردن طرح می رسد .

شابلون
ظاهر کردن طرح روی شابلون
برای ظاهر کردن طرح روی شابلون از لاک مخصوص استفاده می کنند .
لاک با ماده حساس کننده به نسبت ده به یک مخلوط شده و با کاردک روی سطح توری کشیده می شود باید سطحصاف و یکدست باشد .
نکته :
حتما این کار در فضای تاریک انجام شود .
پس از کشیدن لاک روی شابلون منتظر می مانیم تا خشک شود یا دتان باشد شابلون را در جای تاریک و بدور از نور قرار داده تا خشک شود .
مدت زمان خشک شدن بستگی به جنس لاک مورد استفاده متفاوت میباشد که در ادامه توضیح میدهیم اما معمولا از 15 دقیقه تا 25 دقیه زمان مناسب برای خشک شدن لاک می باشد .
برای این که بفهمیم لاک خوی خشک شده یا نه با دست روی آن می کشیم اگر چسبندگی نداشت یعنی خشک شده پس نباید بیشتر منتظر ماند و باید هر چه سریع تر عملیات ظهور طرح را آغاز کنیم در صورتی که لاک بیش از حد خشک شود در ظهور طرح به مشکل می خوریم.
حالا نیاز به طرح چاپ داریم
طرح چاپ مورد نظر را مه از قبل آماده داریم را بر میداریم و روی میز نور قرار می دهیم ( طرح باید روی کاغذ کالک چاپ شده باشد یا اگر کاغذ عادی است حتما قبلا با روغن روی کاغذ کشیده تا همانند کاغذ کالک شود و نور را از خود عبور دهد)
نکته : برای ظهور طرح حتما باید با رنگ مشکی روی کاغذ کالک چاپ خورده باشد و به رنگ چاپ بستگی ندارد .
طرح را روی میز نور چسبانیده و شابلون را به صورت دقیق روی آن قرار می دهیم .
قسمت پشت شابلون را با اجسام تیره محکم می پوشانیم تا نور عبور نکند .
شابلون و انواع برند لاک
لازم به ذکر است که جهت ادامه توضیحات ساخت شابلون و ظهور طرح یک نکته بسیار مهم را بررسی کنیم و این نکته لاک مصرفی برای ظهور طرح است
لاک چیست؟ چه کاربردی دارد؟
از لاک روی توری به عنوان مانعی برای عبور رنگ استفاده میشود لاک بسیار مقاوم بوده و در اثر چاپ پاک نمی شود
در واقع کاری که باید بکنیم این است که روی کل توری چاپ لاک بکشیم و فقط قسمتی که باید چاپ بخورد لاک نداشته باشد در این حالت به راحتی می شود چاپ زد .
اما برای این کار در پاراگراف های بالا توضیح دادیم و ادامه آن را هم پس از بررسی لاک موجود در بازار توضیح خواهیم داد .
لاک سپاس و گلفام
معروف ترین و بهترین برند مصرفی در لاک ها ، لاک سپاس و گلفام می باشد
لاک سپاس به رنگ آبی بوده از خصوصیت این لاک مقاومت بالا می باشد این لاک به سختی در اثر چاپ مقاومت خود را از دست می دهد .
کسانی که از این لاک استفاده می کنند باید بدانند این لاک زود خشک شده و اگر بیش از حد خشک شود امکان ظهور طرح میسر نمی شود .
اگر از این لاک استفاده می کنید بین 10 الی 15 دقیقه پس از کشیدن لاک روی توری آن را روی میز نور قرار دهید و بهترین میزان قرار گیری روی میز نور بین 3:30الی 4 دقیقه می باشد که به صورت تجربی زمان دقیق به دست می آید .
از عیوب این لاک این است که شستن شابلون پس از چاپ به سختی انجام می گیرد گاهی مواقع اگر در زمان خشک شدن لاک بیش از حد معطل کنیم امکان ظهور طرح نیست و مجددا باید شابلون را شسته و لاک بزنیم که این کار نیز با این لاک به سختی انجام می شود .
لاک گلفام به رنگ سبز روشن است .
از مزایای این لاک این است که طرح به راحتی روی آن ایجاد میشود و برای شستن شابلون سختی زیادی را متحمل نمی شویم .
این لاک کمی دیر تر از لاک سپاس خشک می شود و کسانی که از این لاک استفاده میکنند زمان 15 الی 18 دقیقه برای خشک شدن لاک و زمان مناسب برای میز نور از 4 الی 5 دقیقه به صورت تجربی می باشد .
زمان های گفته شده به صورت تجربی بوده و بستگی به ضخامت لاک متفاوت است پس بهتر است با آزمون و خطا زمان مناسب به دست آورید.

شابلون

شابلون
ادامه ظاهر کردن طرح روی شابلون
همان طور که گفتیم شابلون روی میز نور قرار میگیرد و پشت آن را با جسم تیره می پوشانیم و اجازه خروج نور را نمی دهیم و با توجه به لاک مصرفی زمان روی میز نور قرار گرفتن را مشخص می کنیم
پس از زمان مشخص شابلون را از روی میز نور برداشته و با یک بطری مقداری آب روی طرح میریزیم .
این کار باعث شده لاک روی توری کمی سست شود.
لاک ها با حساس شونده مخلوط شده بودند و این یعنی این لاک به نور حساس شده و در اصر نور سفت می شود . وقتی طرح را روی میز نور قرار داده و شابلون را روی آن می گذاریم قسمت های طرح با رنگ مشکی هستند یعنی اجازه عبور نور را نمی دهند ولی در بقیه قسمت ها نور عبور می کند این کار سبب می شود به غیر از قسمت اصلی طرح بقیه لاک سفت شود .
حالا نیاز به آبپاش داریم با آبپاش به قسمت های اصلی طرح که الان کمی پیدا هستند آبپاشی می کنیم میبینیم که لاک قسمت اصلی طرح شل شده و شروع به ریزش می کند باید مراقب باشیم به آرامی آبپاشی کنیم که طرح بیش از حد باز نشود با این روش کل طرح را با آبپاش باز می کنیم و زمانی را برای خشک شدن کامل شابلون منتظر می مانیم .
پس از خشک شدن شابلون از آب چسب برای پوشاندن منافذ دور چارچوب و توری شابلون استفاده میکنیم که در حین چاپ رنگ از منافذ عبور ننماید

شابلون
شابلون ما آماده چاپ است جهت مشاهده روش چاپ سیلک کلیک کنید
چاپ آنتیک آماده چاپ بر روی نایلون و ساک دستی پارچه ای با قیمت مناسب

شابلون